Migratie of upgrade voorbereiden

Welke voorbereiding doe je bij een upgrade of migratie van een digitale toetsomgeving?

Dat hangt natuurlijk af van wat je gaat doen: Ga je het bestaande systeem upgraden OF ga je migreren naar een nieuw digitaal toetssysteem. Wil je dat iedereen enthousiast in een nieuwe frisse omgeving gaat werken dan verdienen beide opties enige voorbereiding.
Een voorbereiding die gericht is op ‘opruimen’.

Wat bewaar je OF wat neem je mee?
In de meeste gevallen betreft het content (vragen en toetsen) EN bij een upgrade eventueel resultaten.
Verander je van toetssysteem,  dan worden vaak alleen de vragen overgezet. Toetsen stel je opnieuw samen in het nieuwe systeem. De resultatendatabase wordt opnieuw gevuld. Het ‘opruimen’ geldt dan alleen voor de vragenbank. Je wil toch alleen de vragen die er toe doen meenemen?

Hoe dan?
Laat oude vragen vooraf verwijderen EN OF archiveren. Zo neem je alleen vragen die er toe doen mee. Kijk tegelijkertijd kritisch naar de opslagstructuur. Past die nog wel bij de wensen en eisen van nu?
Wat als die niet meer aansluit?
Het makkelijkste is om in het huidige systeem een nieuwe structuur te maken waarin je actuele en relevante vragen plaatst. Neem je die structuur mee dan heb je in het nieuwe systeem EN een nieuwe passende structuur EN een schone vragenbank waar gebruikers met plezier in gaan werken en zij zich richten op het leren werken met nieuwe omgeving EN het ontwikkelen van nieuwe vragen .
Een nieuwe structuur opzetten in het nieuwe systeem kan natuurlijk ook, maar de praktijk leert dat het eerder doen ten goed komt aan het verdere verloop van het migratie traject.

Wat als je bestaande systeem geüpgraded wordt?
Elk systeem heeft een methode om met niet meer actueel /relevant vragen om te gaan. Bij een systeem als QuestionMark Perception (QMP) gebruik je een bepaalde vraagstatus waardoor ze niet meer meedraaien in toetsen, maar wel zichtbaar blijven.
In andere systemen, zoals RemindoToets, archiveer je ‘oude’ vragen. Daarmee blijven ze bewaard in de categorie EN zijn ze uitbeeld. Zo heeft elk systeem een eigen methodiek.
Het zichtbaar blijven van verouderde vragen kan storend zijn voor ontwikkelaars. Als de bewaartijd voor de vragen verstreken is, is ze verwijderen wel prettig. Waarom vragen bewaren die bij een migratie naar een nieuw systeem anders verdwijnen?

Ook bij upgraden is een nieuwe structuur maken en vullen zinvol. Toetsen waarvan een bewaartermijn verlopen is, worden dan ook opgeruimd.
Het verwijderen van toetsresultaten waarvan de bewaartermijn verstreken is kan alleen als het systeem daar mogelijkheden voor biedt. Gebruik je nu QMP in eigen beheer en wil je over naar een volledige cloud oplossing Ondemand (OD3), is dit het moment om op te schonen.

Waarom?
QMP heeft nu een extra analyse module voor o.a. itemanalyse. Om deze module te gebruiken, wordt automatisch een kopie van de originele resultatendatabase gemaakt. Bij een één op één migratie wordt deze kopie ook gevuld met reeds bestaande resultaten. Door de resultatendatabase vooraf op te schonen zorg je ervoor dat je efficiënt en effectief met deze analyse module kan werken.

Wil je advies of heb je specifieke vragen hierover kan je me altijd mailen (karen.vink@asaqueue.nl)! Ik ga graag met je in gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.